15 november 2011

Bangma, de grote Brandweerman

In oktober berichtten we in Urowatch (rechter kolom helemaal naar beneden scrollen) over het NEE tegen PSA-screening van de US Preventive Services Task Force, het belangrijkste adviescollege in de US. Daarop kwam  begin november een officiele reactie van de American Urological Association met een volmondig JA. Niet verwonderlijk want PSA-Screening is de voornaamste bron van inkomsten van hun leden. In december kunnen we discussies in de internationale vakpers tegemoet zien tussen Het Gezonde Verstand enerzijds en de Dikdoenerige Hebzucht anderzijds.

In de tussentijd is er van 4 tot 6 november ook een congresje geweest in Barcelona met de prestigieuze naam European Multidisciplinary Meeting on Urologic Cancers (EMUC). Uiteraard kwam de PSA kwestie hier ook aan de orde en wie werd overgevlogen om kwam PSA-screening verdedigen? Jawel, niemand minder dan Prof.Dr.Chris Bangma. Toevallig kwam PSA Prostaatkankertjes in het bezit van een PDF van z'n Powerpoint Presentatie. We gaan deze keer niet in op de argumentatie van Bangma, die zijn hier in extenso besproken, maar op een nieuwe beeldspraak die Bangma in z'n presentatie gebruikte:

(slide)
"Pca screening is like a fire insurance
Fire insurance: everybody pays, everybody gains a bit, but some gain a lot"


Eerder gaf de professor al blijk van zijn affiniteit met assurantien met de publicatie van z'n boekje Het Prostaat Pensioenplan waar we eerder enkele besprekingen aan hebben gewijd. Nu is Bangma de Grote Brandweerman & Verzekeraar. Iedereen betaalt en wie behandeld wordt niet zo'n klein beetje ook: met impotentie, incontinentie, stricturen, thrombose, embolieen, hartinfarcten en in het geval van Active Surveillance, eerst een paar jaar psychologische terreur en dan in minimaal eenderde van de gevallen alsnog hetzelfde rijtje. Iedereen wint een beetje? Klopt! Door screening vermindert de sterfte aan prostaatkanker van 0,36% naar 0,29%, een winst van 0,07%. En wie wint er veel? Raad maar...